"LANA"

....egy hely ahol az igazi értékek számítanak...család,önellátás,egészség,természet

Hozzávalók:

  • 25 dkg gyömbér
  • 6 bögre kristálycukor (1 kg)
  • 1 bögre citromlé (frissen facsart, vagy fele friss, fele bolti citromlé)
  • 4 bögre víz (1 l)
  • 1 teáskanál citromsav

Elkészítése:

1. A gyömbért meghámozzuk, és nagyon vékony szeletekre vágjuk, a citromot kifacsarjuk.Két bögre cukrot egy lábasban lassú tűzön aranybarnára olvasztunk, vagyis karamellizálunk.

2. Ezután félrehúzzuk a tűzről, várunk két-három percet, majd óvatosan, 2 bögre vízzel felöntjük. Tovább melegítjük, és mikor a karamell szépen feloldódott, akkor a többi vizet is hozzáöntjük, és utána a maradék cukrot, citromlevet, valamint a szeletelt gyömbért is. Ezután felforraljuk az egészet.

3. Öt perc forralás után félrehúzzuk a tűzről, majd két-három percet ismét várunk. Ez azért fontos, mert kicsit szelídül ennyi idő alatt a forróság, kevésbé fog bugyogni, kisebb gőz csap fel, és jóval kevésbé ijesztő dolgokat fog produkálni a karamell, illetve a citromsav is. Hozzáadjuk a citromsavat is, majd visszatesszük a tűzre, és még öt percig forraljuk.

4. Lefedjük, hagyjuk hűlni három-négy órát, majd leszűrjük, steril üvegekbe töltjük, és kupakkal lezárjuk őket. Én még fejre szoktam néhány másodpercre állítani az üvegeket. A citromsav tartósít, ezért hűvös helyen hetekig is elállnak.
Tipp: Ha csípősebb gyömbérélményre vágytok, akkor hagyjátok egy egész éjszakát állni a szörpöt, és csak azután szűrjétek 

HÁZI CSIRKE MÁJKRÉM

 

Hozzávalók:

  • fél kg csirkemáj 
  • 2 evőkanál zsír 
  • 5 dkg hideg vaj
  • 1 fej vöröshagyma összevágva (nem kell túl apróra)
  • 3 gerezd fokhagyma felszeletelve
  • 1 teáskanál só
  • fél-egy mokkáskanál fekete bors
  • 1 evőkanál morzsolt majoranna

Elkészítése:

1. A májat megmossuk, be is áztathatjuk egy fél órára, megtisztítjuk és kockákra vágjuk. 

2. Egy nagyobb lábasban vagy serpenyőben felhevítjük a zsírt, majd szépen sorban rádobáljuk a hagymákat, majd hozzáadjuk a májat, majd a fűszereket, és gyakori kevergetés mellett addig sütjük, pároljuk, ameddig a máj át nem sül kellőképpen. Ezt úgy ellenőriztem, hogy kettévágtam a májat, és mikor már nem volt rózsaszín a közepe, akkor késszé nyilvánítottam. Ne süssük túl, mert kiszárad, és elveszíti a krémességét! A hagymákat előzőleg üvegesre is párolhatjuk, ha szeretnénk, hogy szelídebb íze legyen a a hagymának!

3. Ekkor megkóstoljuk, ha hiányolunk belőle sót, fűszert, akkor azokat pótoljuk, majd turmixgépben krémesre mixeljük az egészet még melegen úgy, hogy közben a hideg vajat is hozzáadjuk.

4. Steril üvegekbe szedjük, talán a csatos a legcélszerűbb, majd a tetejére olvasztott vajat csorgatunk, és betesszük egy-két órára a hűtőbe, hogy megdermedjen. 

 

TONHALKRÉM MAJONÉZZEL

Hozzávalók:

  • 2 kicsi olajos tonhalkonzerv vagy egy nagyobb (összesen 160 g)
  • 1 kisebb fej lilahagyma vagy nagyobból egy fél
  • negyed bögre tejföl
  • negyed bögre majonéz
  • fél-1 mokkáskanál só
  • csipet bors
  • fél citrom leve
  • 1 teáskanál mustár

Elkészítése:

  1. A tonhalról leöntjük az olajat, majd ráfacsarjuk a citromot, meghintjük a borssal, összetörjük, összekeverjük. Hozzáforgatjuk az apróra vágott lilahagymát is.
  2. Ezután hozzákeverjük a tejfölt, a majonézt, valamint a sót.
  3. Állni hagyjuk hűtőben egy-két órát, hogy összeérjen.

 

 

 FAHÉJAS MANDULA

Hozzávalók:

  • 15 dkg hántolatlan mandula
  • háromnegyed bögre kristálycukor (8 dkg)
  • 1 csipet só
  • egyötöd bögre víz (0,5 dl)
  • 1 mokkáskanál fahéj

Elkészítése:

  1. Először a mandulát megpirítjuk egy serpenyőben, közepes fokozaton. Közben nem hagyjuk magára fél percre sem, és gyakran megrázogatjuk a serpenyőben.
  2. A cukrot, a sót, a fahéjat és a vizet forraljuk két-három percig egy nyeles lábasban, majd öntsük bele a pirított mandulákat.
  3. Folyamatos kevergetés mellett folytassuk a forralást egészen addig, míg a cukor be nem kristályosodik. Ez néhány perc alatt megvan. Ekkor gyorsan öntsük sütőpapírra, és rendezzük el őket úgy, hogy a mandulák egyesével legyenek szétterítve, hogy ne ragadjanak össze!

 VANÍLIÁS KARIKA


– 25 dkg vaj
– háromnegyed bögre BIO nád porcukor (15 dkg)
– 2 tasak vaníliás cukor (20 g)
– 3 bögre BIO liszt (37,5 dkg)
– 1 mokkáskanál szódabikarbóna
– 1 csipet só
– 2 házi tojás sárgája

Csokoládébevonat:
– 15 dkg jó minőségű étcsokoládé (vagy tejcsokoládé, ízlés szerint természetesen)

Elkészítése:

1. A vajat mikróban megpuhítjuk, de nem felolvasztjuk!
2. Hozzámérjük a cukrokat, a szódabikarbónát, a sót, majd a tojások sárgájával együtt, egy villával szép simára keverjük. Egy-két perc mindössze!
3. Ezután jöhet a liszt, azt is először villával nagyjából hozzákeverjük a tésztához, majd kézzel szép simára gyúrjuk. Nem is igazán gyúrjuk, csak összeállítjuk, mert annyira szép, lágy, nem ragadós a tészta a vajnak köszönhetően. Én ilyen jó tésztával még nem dolgoztam, ki is merem jelenteni!
4. A tálat lefedjük, vagy letakarjuk, és minimum egy szűk fél órán át hűtőben pihentetjük.
5. Ezalatt kibélelünk két nagy gáztepsit sütőpapírral.
6. A megpihent tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd egy centi vastagra nyújtjuk, és linzerszaggatóval, vagy egy közepes, körülbelül 5-7 centis szaggatóval és egy minivel (ha nincs bármilyen pici kupakkal) középen lyukas köröket, vagyis karikákat szaggatunk a tésztából, attól függően, hogy nagyobb vagy kisebb karikákra vágyunk. A tészta nyújtásával kapcsolatban egy tanácsom van: többször lisztezzük a tészta tetejét, majd finom mozdulatokkal nyújtsuk. Ne erőteljesen, hogy szép sima maradjon, és ne repedezzen meg.
7. 180 fokra, alul-felül sütésen, előmelegített sütőben tíz perc alatt sülnek készre. Fehérnek kell maradniuk, ne kapjanak színt, picit sem!!! Mikor kivesszük a sütőből, még nyersnek, sületlennek, puhának tűnnek, de egy-két perc alatt megszilárdulnak, és akkor a legfinomabbak. Ha színt kapnak, akkor túlsülnek, és nem lesznek omlósak, mert kiszáradnak!
8. A kihűlt karikák talpát olvasztott étcsokoládéba mártjuk, késsel egy picit lehúzzuk róluk a felesleget, majd sütőpapíron vagy rácson, hűvös helyen hagyjuk megkötni a csokit. Én hűtőbe tettem, fél óra múlva gyönyörűen leváltak a sütőpapírról. A csokit mikróban olvasztottam fel, egyszer-kétszer megkevertem közben, hogy nehogy megégjen.

 

HÁZI GRANOLA

Hozzávalók:

  • 2 bögre zabpehely (kb. 200 g)
  • fél bögre méz (1,25 ml)
  • fél bögre felolvasztott kókuszzsír (1,25 dl)
  • fél teáskanál fahéj
  • fél teáskanál só
  • másfél-két bögre olajos mag (nálam pekándió, tökmag és héj
  • nélküli mandula)
  • a rétegezéshez, amit szeretnétek, darabolt csoki, aszalványok, banánchips, kókuszchips, liofi lizált gyümölcsök

Elkészítése:1.A zabpelyhet, a magokat, a fahéjat és a sót összekeverjük egy nagyobb tálban.Ezután összekeverjük alaposan a kókuszzsírral és a mézzel, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük, amin egyenletesen
elterítjük.2.180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon nagyjából 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Közben egyszer-kétszer átkeverjük villával, hogy mindenhol szépen piruljon.3.Jól zárható üvegbe vagy frissen tartó dobozba tesszük, ahol tetszőlegesen rétegezzük fi nomságokkal. Én csináltam csokis-banános-kókuszost, aszalt gyümölcsöst, és liofi lizált gyümölcsöst.

 

TEJBE RIZS

Hozzávalók:
– 4 bögre 2,8%-os tej (1 liter)
– 1 csipet só
– 1 jó púpos bögre rizs
– fél bögre kristálycukor (lehet kevesebb is)
– 2 csomag vaníliás cukor (20 g) vagy egy-két teáskanál vanília-aroma

 

1. A tejet a sóval feltesszük főni, és még mielőtt elkezdeni forrni, takarékra vesszük, majd hozzáöntjük a rizst.
2. Tizenöt percig főzzük ilyen lassú tűzön, miközben át-átkevergetjük. Ezután hozzáadjuk a cukrot, és még néhány percig főzzük, állandó kavarás mellett. Egészen addig, míg el nem éri a jellegzetes tejberizs állagot.
3. A tűzről félrehúzzuk, lefedjük pár percre, hogy a rizs még jobban kidagadjon. Kakaós-vagy fahéjas cukorral meghintve tálaljuk. Csoki öntettel sem rossz.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 1
Heti: 14
Havi: 45
Össz.: 732

Látogatottság növelés
Oldal: Bolt
"LANA" - © 2008 - 2024 - lanainfo.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »