Hozzávalók:
Elkészítése:
1. A gyömbért meghámozzuk, és nagyon vékony szeletekre vágjuk, a citromot kifacsarjuk.Két bögre cukrot egy lábasban lassú tűzön aranybarnára olvasztunk, vagyis karamellizálunk.
2. Ezután félrehúzzuk a tűzről, várunk két-három percet, majd óvatosan, 2 bögre vízzel felöntjük. Tovább melegítjük, és mikor a karamell szépen feloldódott, akkor a többi vizet is hozzáöntjük, és utána a maradék cukrot, citromlevet, valamint a szeletelt gyömbért is. Ezután felforraljuk az egészet.
3. Öt perc forralás után félrehúzzuk a tűzről, majd két-három percet ismét várunk. Ez azért fontos, mert kicsit szelídül ennyi idő alatt a forróság, kevésbé fog bugyogni, kisebb gőz csap fel, és jóval kevésbé ijesztő dolgokat fog produkálni a karamell, illetve a citromsav is. Hozzáadjuk a citromsavat is, majd visszatesszük a tűzre, és még öt percig forraljuk.
4. Lefedjük, hagyjuk hűlni három-négy órát, majd leszűrjük, steril üvegekbe töltjük, és kupakkal lezárjuk őket. Én még fejre szoktam néhány másodpercre állítani az üvegeket. A citromsav tartósít, ezért hűvös helyen hetekig is elállnak.
Tipp: Ha csípősebb gyömbérélményre vágytok, akkor hagyjátok egy egész éjszakát állni a szörpöt, és csak azután szűrjétek
HÁZI CSIRKE MÁJKRÉM
Hozzávalók:
Elkészítése:
1. A májat megmossuk, be is áztathatjuk egy fél órára, megtisztítjuk és kockákra vágjuk.
2. Egy nagyobb lábasban vagy serpenyőben felhevítjük a zsírt, majd szépen sorban rádobáljuk a hagymákat, majd hozzáadjuk a májat, majd a fűszereket, és gyakori kevergetés mellett addig sütjük, pároljuk, ameddig a máj át nem sül kellőképpen. Ezt úgy ellenőriztem, hogy kettévágtam a májat, és mikor már nem volt rózsaszín a közepe, akkor késszé nyilvánítottam. Ne süssük túl, mert kiszárad, és elveszíti a krémességét! A hagymákat előzőleg üvegesre is párolhatjuk, ha szeretnénk, hogy szelídebb íze legyen a a hagymának!
3. Ekkor megkóstoljuk, ha hiányolunk belőle sót, fűszert, akkor azokat pótoljuk, majd turmixgépben krémesre mixeljük az egészet még melegen úgy, hogy közben a hideg vajat is hozzáadjuk.
4. Steril üvegekbe szedjük, talán a csatos a legcélszerűbb, majd a tetejére olvasztott vajat csorgatunk, és betesszük egy-két órára a hűtőbe, hogy megdermedjen.
TONHALKRÉM MAJONÉZZEL
Hozzávalók:
Elkészítése:
FAHÉJAS MANDULA
Hozzávalók:
Elkészítése:
VANÍLIÁS KARIKA
– 25 dkg vaj
– háromnegyed bögre BIO nád porcukor (15 dkg)
– 2 tasak vaníliás cukor (20 g)
– 3 bögre BIO liszt (37,5 dkg)
– 1 mokkáskanál szódabikarbóna
– 1 csipet só
– 2 házi tojás sárgája
Csokoládébevonat:
– 15 dkg jó minőségű étcsokoládé (vagy tejcsokoládé, ízlés szerint természetesen)
Elkészítése:
1. A vajat mikróban megpuhítjuk, de nem felolvasztjuk!
2. Hozzámérjük a cukrokat, a szódabikarbónát, a sót, majd a tojások sárgájával együtt, egy villával szép simára keverjük. Egy-két perc mindössze!
3. Ezután jöhet a liszt, azt is először villával nagyjából hozzákeverjük a tésztához, majd kézzel szép simára gyúrjuk. Nem is igazán gyúrjuk, csak összeállítjuk, mert annyira szép, lágy, nem ragadós a tészta a vajnak köszönhetően. Én ilyen jó tésztával még nem dolgoztam, ki is merem jelenteni!
4. A tálat lefedjük, vagy letakarjuk, és minimum egy szűk fél órán át hűtőben pihentetjük.
5. Ezalatt kibélelünk két nagy gáztepsit sütőpapírral.
6. A megpihent tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd egy centi vastagra nyújtjuk, és linzerszaggatóval, vagy egy közepes, körülbelül 5-7 centis szaggatóval és egy minivel (ha nincs bármilyen pici kupakkal) középen lyukas köröket, vagyis karikákat szaggatunk a tésztából, attól függően, hogy nagyobb vagy kisebb karikákra vágyunk. A tészta nyújtásával kapcsolatban egy tanácsom van: többször lisztezzük a tészta tetejét, majd finom mozdulatokkal nyújtsuk. Ne erőteljesen, hogy szép sima maradjon, és ne repedezzen meg.
7. 180 fokra, alul-felül sütésen, előmelegített sütőben tíz perc alatt sülnek készre. Fehérnek kell maradniuk, ne kapjanak színt, picit sem!!! Mikor kivesszük a sütőből, még nyersnek, sületlennek, puhának tűnnek, de egy-két perc alatt megszilárdulnak, és akkor a legfinomabbak. Ha színt kapnak, akkor túlsülnek, és nem lesznek omlósak, mert kiszáradnak!
8. A kihűlt karikák talpát olvasztott étcsokoládéba mártjuk, késsel egy picit lehúzzuk róluk a felesleget, majd sütőpapíron vagy rácson, hűvös helyen hagyjuk megkötni a csokit. Én hűtőbe tettem, fél óra múlva gyönyörűen leváltak a sütőpapírról. A csokit mikróban olvasztottam fel, egyszer-kétszer megkevertem közben, hogy nehogy megégjen.
HÁZI GRANOLA
Hozzávalók:
Elkészítése:1.A zabpelyhet, a magokat, a fahéjat és a sót összekeverjük egy nagyobb tálban.Ezután összekeverjük alaposan a kókuszzsírral és a mézzel, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük, amin egyenletesen
elterítjük.2.180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon nagyjából 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Közben egyszer-kétszer átkeverjük villával, hogy mindenhol szépen piruljon.3.Jól zárható üvegbe vagy frissen tartó dobozba tesszük, ahol tetszőlegesen rétegezzük fi nomságokkal. Én csináltam csokis-banános-kókuszost, aszalt gyümölcsöst, és liofi lizált gyümölcsöst.
TEJBE RIZS
Hozzávalók:
– 4 bögre 2,8%-os tej (1 liter)
– 1 csipet só
– 1 jó púpos bögre rizs
– fél bögre kristálycukor (lehet kevesebb is)
– 2 csomag vaníliás cukor (20 g) vagy egy-két teáskanál vanília-aroma
1. A tejet a sóval feltesszük főni, és még mielőtt elkezdeni forrni, takarékra vesszük, majd hozzáöntjük a rizst.
2. Tizenöt percig főzzük ilyen lassú tűzön, miközben át-átkevergetjük. Ezután hozzáadjuk a cukrot, és még néhány percig főzzük, állandó kavarás mellett. Egészen addig, míg el nem éri a jellegzetes tejberizs állagot.
3. A tűzről félrehúzzuk, lefedjük pár percre, hogy a rizs még jobban kidagadjon. Kakaós-vagy fahéjas cukorral meghintve tálaljuk. Csoki öntettel sem rossz.