PITA
Hozzávalók:
– 5 bögre fehér bio finomliszt (62,5 dkg)
– másfél teáskanál só
– egy mokkáskanál nádcukor
– másfél bögre langyos víz (3,75 dl)
– 4 evőkanál hidegen sajtolt olaj
– 3 dkg friss élesztő
Elkészítése
1. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos vízben felfuttatjuk.
2. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és alaposan kidagasztjuk. Ha a tészta nagyon ragadna, akkor adjunk hozzá lisztet, ha nagyon száraz lenne, akkor pici vizet.
3. Hagyjuk letakarva, vagy kelesztőtálban, meleg helyen a kétszeresére kelni.
4. Ezután 12 egyenlő részre osztjuk a tésztát, gombócokká formázzuk őket, és további tizenöt percig kelni hagyjuk őket.
5. Ezután lisztezett felületen a gombócokat egyenként kör alakúra nyújtjuk, olyan vékonyra, amennyire csak tudjuk.
6. Egy serpenyőt jól felhevítünk, majd a lepénykéknek mindkét oldalukat szép hólyagosra sütjük. A serpenyőbe nem kell olaj!